Egyesületünk múltja

A Rába Sárkányhajó Club története:

Egyesületünk alapító közgyűlése 1997. február 01-én a Patent-Alarm Kft. Tábor utcai irodájában zajlott le. Ezt az eseményt büszkén nevezhetjük a hazai sárkányhajózás indulópontjának.

A megalakulás előzményeként mindenképpen említeni kell a német PG Mannheim Vízisport Egyesülethez fűződő kapcsolatot. Sziklenka Lászlónak, a Rába SC alapító tagjának a német klub idegenlégiósaként 8 éven keresztül lehetősége volt megismerkedni a sárkányhajózással, és együtt edzeni az egyesület Kurpfalz Dragons nevezetű sárkányhajó csapatával.
A sárkányhajózás Magyarországi apostola 1995-ben 7 győri kajak-kenust (Borsodi Géza, Geigl Gábor, Janszky Gábor, Löndör István, Kocsis Róbert, Milkovics László, Szabó Norbert) ajánlott a klub vezetőségének, akik a német legénységet erősítve Nottinghamben Európa-bajnokok lettek. Ez adta az elhatározást, hogy legközelebb önálló magyar csapattal vegyünk részt az EB-n. Ennek feltétele volt a Magyar Sárkányhajó Szövetség létrehozása. A Bírósági bejegyzéshez az akkori törvények szerint két egyesületre volt szükség. Így érkeztünk el az egyesület alapításához.

Az egyesületünk alapító tagjai a jelenléti ív szerinti sorrendben a következő sportolók voltak:
Gazdagi László
Sziklenka László
Búza László
Gódor Ferenc
Kocsis Róbert
Milkovics László
Ocskó György
Molnár Zsolt
Borsodi Géza
Tamás Gábor
Vincze Péter
Hanekám Alexandra
Egedy Nóra

Nem szabad elfelejteni, hogy a Rába megalakulásával párhuzamosan létrejött a Győri Sárkányhajó Club is, tejesítve a szövetség létrehozásához szükséges törvényi előírásokat.

A Győri SC alapító tagjai voltak:

Simon Tihamér, Tóth Attila, Hanekám István, Janszky Gábor, Szabó Norbert, Jákó Zsolt, Varga László, Vincze László, Érsek Tamás, Salga István, Rom Attila, Mischler Miklós, Hanekám Éva, Suhaj Katalin, Turi Beatrix, Simonné Németh Klára.

Az alapító tagoknak köszönhetjük, hogy létrejött az egyesületünk működéséhez szükséges szervezeti felépítés. Az egyesületet a bíróság 1997. április 02-én jegyezte be.
Mivel hajónk nem volt, az edzések és a klubélet nehezen indult be. A csapatot, melynek gerincét rábás sárkányhajósok alkották, az 1997-es duisburgi EB-én való indulás lehetősége tartotta össze. Sajnos egy sportdiplomáciai hiba miatt csak versenyen kívüli eredményeket értünk el. Vagyis nem állhattunk fel a dobogóra, nem húzták fel a zászlónkat, és nem kaptunk érmet. Vegyes kategóriában kétszer harmadik, open kategóriában egyszer második és egyszer negyedik helyen érkezett be legénységünk. A csapat nagyobbik része Duisburgban ült először sárkányhajóban, ami az elért eredményeket még inkább felértékeli. Akik ott voltak, azok igazán belekóstolhattak a sportág hangulatába. A németek, akik az open kategória 250 méteres versenyét nyerték, az eredményhirdetés után egytől egyig odajöttek hozzánk, gratuláltak, és átadták nekünk a saját aranyérmeiket. A több ezres közönség perceken keresztül tapsolva jelezte szimpátiáját a magyar csapat iránt.

A versenyen szerzett élmények, tapasztalatok - kinek sikerek, kinek kudarcok - meghatározták a további utat. Nagy lendülettel kezdtünk saját hajószerzésbe. A Patent-Alarm Kft, valamint a Honda Flick Kft, Witex Kft, Elágazás Bt, és a Transit Bt. támogatásából, és a német kapcsolatoknak köszönhetően sikerült 1998 tavaszán Drezdából hozni egy használt sárkányhajót. Öt éven keresztül ez volt Magyarország egyetlen hajója. Ezzel megteremtődtek az edzésfeltételek, de még sokáig nem volt lehetőség hazai versenyek megrendezésére.
E hiány pótlására TC kenuban rendeztünk páros rangsoroló versenyeket.

A fejlődés megtorpant. A képlet nagyon egyszerű volt. Közeli olcsó nemzetközi versenyek = erősebb magyar csapat, távolabbi verseny = gyengébb csapat, vagy itthon maradás.
Ilyen versenyek közé tartozott, amelyeken részt tudtunk venni, az 1998-as római EB és az 1999-es nottinghami VB.
E csapatoknak az alapját továbbra is a Rába adta. Sokáig a magyar sárkányhajózás legeredményesebb VB-je a nottinghami volt, ahol egy negyedik, egy ötödik és egy hetedik helyezést értünk el. A csapat győri tagjai voltak:

Búza László, Gódor Ferenc, Horváth Zsolt, Janszky Gábor, Kocsis Róbert, dr. Marafkó Csaba, Merk János, Milkovics László, Nagy Gergely, Pethő Zsolt, Szabados Krisztián, Szabó Norbert, Sziklenka László, Tóth Attila, Vincze László.

Meg kell említenünk a ritka hazai események között az 1998-as „kötélhúzós” bemutatót (egy hajóban ülve 8-8 versenyző ellenkező irányba ülve próbálja elhúzni a hajót valamelyik irányba) a kajak-kenu marathon verseny szünetében, a szintén 1998-as győri esti lampionos vízi felvonulást és az 1999-es győri marathon kajak-kenu VB eredményhirdetése alatti bemutató edzést. Ezek voltak azok a pillanatok, amikor a hazai közönség először találkozhatott a Rába Sárkányhajó Club tagjaival.

Sajnos a 2000-es évek elején szinte teljesen elhalt a győri és a magyar sárkányhajózás. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy nem jöttek létre hazai versenyek, drágák voltak a nemzetközi megmérettetések, és a kajak-kenus aktív és kiöregedett sportolók nem láttak már fantáziát a sportágban. Az edzések rendre elmaradtak, mert az 5-6 fős megmaradt mag (Búza L., Merk J., Sziklenka L., Gyömörei Éva, Pintér P. Henriette, Uzsaly Beatrix) nem tudott sárkányhajózni.

A mentőövet ismét a német Kurpfalz Dragons dobta nekünk, azzal, hogy nyolc magyar sportoló (4 lány, 4 fiú) beszállhatott hozzájuk, és részt vehetett a 2002-es római klubcsapat VB-n. Egy ezüst- és két bronzéremmel tért haza a kis magyar különítmény (Gerencsér Gyöngyi, Gyömörei Éva, Farkas Anita, Pintér P. Henriette, Járosi Péter, Nagy Gergely, Neumann Zoltán és Sziklenka László.)

Erre az időre tehető az a kezdeményezés, ami megalapozta a Rába SC és egyben magyar sárkányhajózás fellendülését. Korábban mindig aktív és kiöregedett kajak-kenusokkal képzeltük el a sárkányhajózást. 2002 augusztusában csupán buliból, a kipróbálás kedvéért Sziklenka László lehívta barátait egy edzésre, akik nem rendelkeztek vízisportos múlttal. Annyira megtetszett nekik, hogy a kiszálláskor az volt az első kérdésük, jöhetnek-e a következő héten is.
Azóta szinte nem volt Győrben olyan rábás edzés, ami elmaradt volna.

Újabb lökést jelentett még ugyanabban az évben a Gazdasági Minisztérium kezdeményezése, az I. Tatai Sárkányhajó Kupa, amelyen az alakulóban lévő csapatunk a kajak-kenu válogatottal mérhette össze az erejét egy bemutató versenyen.

A verseny láttán több magyar vállalkozás is fantáziát látott a sárkányhajózásban, és lassan elkezdődött a hajók behozatala Magyarországra, ezzel megteremtve a hazai versenyzés lehetőségét.

2003-ban részt vettünk a VI. Prágai Sárkányhajó Fesztiválon.

A következő verseny a Magyar Sárkányhajó Szövetség és az MKKSZ közös Sárkányhajó Kupája volt a Szegedi Maty-éren, 9 csapat részvételével, melyet mi rábások nyertünk.

Nem sokkal később e versenyt követte az MSSZ első Magyar Sárkányhajó Bajnoksága Csepelen, ahol a Rába mindkét bajnoki címet elhódította.

2004-ben a Dragon Aktív Kft-vel közösen megrendeztük az I. Győri Sárkányhajó Fesztivált, amely mind a sportág, mind a győri sárkányhajózás szempontjából mérföldkőnek bizonyult. Ennek köszönhetően a taglétszámunk bővülésnek indult.

Ismét részt vettünk Prágában a fesztiválon, és megszereztük első nemzetközi aranyérmünket.
Stocktonban az EB-n több tagunk is képviselte egyesületünket, és két negyedik helyezést értünk el.

Ezt követően sorra következtek a versenyek, melyek közül az első nagy sikert a 2006-os prágai EB hozta. A magyar senior csapat három aranyérmet nyert. A rábás Európa-bajnokok:

Búza László, Horváth Kálmán, dr. Juhász Attila, Merk János, Nagy András, Gerbert Georg, Gasparovics József, Sziklenka László, dr. Uzsaly Bea.

2009-ben folytatódott a nemzetközi eredményességi sorozat. Először a Budapesti Klub Legénység EB-n az ifjúsági vegyes csapatunk nyert 3 aranyérmet, majd a Racicei Világbajnokságon győzött a több rábás versenyzőt felvonultató senior 2000 méteres legénység.

A magyar sárkányhajó sport legfényesebb premier eredményeihez is hozzájárult egyesületünk néhány versenyzője. 2011-ben Tampában a premier open 2000 méteren aranyérmes legénység Rábás tagjai: Nagy Gergely, Vingler Márk, Hegyi László, Sziklenka László és Sziklenka Rita. A 2013-ban Szegeden lezajlott világbajnokságon ismét sok Rábásnak szólt a Himnusz! Az utánpótlás korú versenyzőinken kívül, akikről külön szólunk, az idősebb korosztályú sportolóink világbajnoki címekkel, helyezésekkel gyarapították az egyesület eredménylistáját. A Grand Senior hölgyeknél, a kishajós kategóriában Albert-Tóth Zita, Tóbiás Andrea, Vida Lászlóné egy-egy arany-, és ezüstérmet nyert, a Senior férfiak 2000 méteres versenyén Bakonyi Zsolt, Búza László, Mayer Emil, Merk János, Sziklenka Andrea, Sziklenka László lett világbajnok! A senior vegyes 500 méteren Apagyi Edina, Hódossy Ágnes, Mayer Emil egy-egy bronzéremmel gazdagodott, a Senior open 500 méteren világbajnokaink még egy harmadik helyezést is begyűjtöttek.

A Rába az egyetlen magyar egyesület, amely a Magyar Sárkányhajó Szövetség által 2003 óta rendezett és támogatott összes eddigi versenyen részt vett, rengeteg magyar bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmet, valamint Magyar Kupa első helyezést nyert. 2003 óta szinte minden nemzetközi versenyen képviseltette magát a magyar válogatottban. Az országban a legerősebb versenyzői gárdával rendelkező egyesület vagyunk, és kiemelkedő utánpótlásképzést folytatunk.

Raniors:


A 2004-ben megrendezett I. Győri Sárkányhajó Fesztivál Nebuló Kupája volt hazánk első utánpótlásversenye. Ez a verseny motivált több győri középiskolát (Bercsényi, Lukács, Révai, Veres, Jedlik, Kazinczy), hogy sárkányhajós legénységet építsen. Több tanár is fantáziát látott abban, hogy tanulói testnevelés órai kereteken belül sárkányhajózzanak. Akik komolyan gondolták, azok a Rába Sárkányhajó Clubban kezdtek el versenyszerűen sportolni és hetente többször edzeni.
Ezekből a fiatalokból tevődött össze 2006-ban a Prágai Európa-bajnokságon induló első magyar sárkányhajó utánpótlás válogatott. Azóta is minden nemzetközi utánpótlásversenyen a rábás fiatalok alkotják a magyar válogatott gerincét.
2011-ben jutott el az egyesület utánpótlás nevelése arra a szintre, hogy a felnőttektől külön válva, külön edzésterv szerint kezdjenek készülni. Így alakult ki a Rába utánpótlás csapata (U16, U18, U23-at is magába foglalva), a Rába Juniors, vagyis a Raniors.
2013-ban a szegedi sárkányhajó világbajnokságon négyszeres ezüstérmes U23 open válogatott 3 tartalék kivételével 100%-ban a Raniors tagjaiból tevődött össze. A világbajnoki arany- és ezüstérmes U18 vegyes válogatott tagjai között is 7 Raniors versenyző volt.
A 2013-as premier magyar bajnokság 6 száma közül 5 számban a Raniorsra épülő Rába-legénység nyert.


 Rába Sárkányhajó Klub Facebook Rába Sárkányhajó Klub YouTube Rába Sárkányhajó Klub Flickr
A Rába Sárkányhajó Club az első magyar sárkányhajó egyesület, a Magyar Sárkányhajó Szövetség (MSSZ) alapító tagja.