Rába Sárkányhajó Club

20 éves a Rába Sárkányhajó Club


Az út nem volt zökkenőmentes, kudarcokkal és sikerekkel egyaránt ki volt kövezve, többször kellett újra kezdeni. A kezdetekben több éven keresztül nem volt követője a győrieknek. 1997 végén megérkezett Győrbe Phi-Long, az első magyar sárkányhajó, amely éveken keresztül magányosan szelte a Mosoni-Duna vizét. Az első nemzetközi megmérettetés a Duisburgi EB volt, ahol csak a házigazda németek tudták legyőzni a győriekből álló magyar open legénységet.  A főleg alapító tagokra épülő magyar válogatott 1999-ben 4. helyezést ért el Nottinghami Világbajnokságon, ahol 21 ország legénységei vettek részt. A kezdeti lendület ezek után alábbhagyott. 2002-ben újra kellett kezdeni a csapatépítést, mert az alapító tagok elvesztették érdeklődésüket a sportág iránt. Ebben az építkezésben nagy segítséget jelentett, hogy  2002-ben megérkeztek Magyarországra Phi-Long testvérei, és így együtt megteremtették a hazai versenyek rendezésének lehetőségét, az I. Magyar Bajnokság és I. Győri Sárkányhajó Fesztivál megrendezését. A fesztivál és magyar bajnoki rendszer kialakításával sikerült a sportágat szélesebb alapokra fektetni, létrehozni egy szabadidő sportolókból álló bázist. Az egyesület tagjainak száma elkezdett duzzadni, megteremtve ezzel a rendszeres edzések lehetőségét. Az alapító Győri és Rába Sárkányhajó Club mellett több egyesület alakult és lett a Magyar Sárkányhajó Szövetség tagja. Így már nem volt szükség tovább két győri egyesület fenntartására. A Rába kezdetektől fogva az MSSZ zászlóshajója volt.
A legtöbb magyar bajnoki címmel Magyarország legeredményesebb sárkányhajó egyesületének mondhatja magát. Minden eddigi nemzetközi sikerhez 
hozzájárultak versenyzői, és tagjai voltak a VB és EB győztes magyar válogatottaknak. A Rába az utánpótlás nevelés terén is mindig élen járt. Versenyzői 2006 óta a korosztályos VB-éken és EB-éken induló válogatott gerincét alkotják. Ma már ezek a versenyzők jelentik az egyik legerősebb magyar felnőtt csapatot és a Római EB-én ezüst és bronzérmes magyar felnőtt válogatottat.

Rába Sárkányhajó Klub Facebook Rába Sárkányhajó Klub YouTube Rába Sárkányhajó Klub Flickr
A Rába Sárkányhajó Club az első magyar sárkányhajó egyesület, a Magyar Sárkányhajó Szövetség (MSSZ) alapító tagja.